Pagini

vineri, 8 noiembrie 2013

ALEXANDROS IGNATIADIS: Piata de constructii din Irak este tentanta, dar trebuie abordata cu prudenta

“Piata de constructii din Irak este tentanta, dar trebuie abordata cu prudenta.” a declarat Alexandros Ignatiadis, actionar OCTAGONCONTRACTING & ENGINEERING in cadrul evenimentului “Constructiv 12+” organizat de revista Constructiv.  Prezent la eveniment in calitate de speaker, Alexandros Ignatiadis a vorbit despre avantajele si provocarile cu care se confrunta constructorii pe piata din Irak. OCTAGON a deschis o sucursala in Irak in 2011 si are trei proiecte in derulare, in prezent.

Evenimentul organizat de revista Constructiv si adresat celor care activeaza in constructii, real estate si arhitectura - Constructiv 12+ - a adus peste 150 de profesionisti din domeniu la Bucuresti, pe 31 octombrie.
De ce e nevoie pentru ca investitiile in constructii sa creasca? Ce piete de export sunt interesante pentru firmele romanesti? Ce oportunitati a creat criza ultimilor ani si cum le fructificam? Iata cateva din intrebarile care au primit raspunsuri in cadrul celor trei paneluri ale Constructiv 12+.

Unde s-au pierdut investitorii?

“Piata are nevoie de lichiditate, dar care nu mai poate veni de la banci, ca in perioada de boom, cand cele mai multe proiecte aveau ca scop exit-ul” a declarat Gijs Klomp, CEO al Jones Lang LaSalle Romania, in deschiderea panelului 1, cu titlul “Unde s-au pierdut investitorii?”. O solutie ar fi fondurile private de pensii, interesate de investitii pe termen mediu si lung, nu de ROI rapid.

Pentru Florin Furdui, CEO al Portland Romania, nu atat fiscalitatea excesiva e problema, cat lipsa de coordonare intre autoritati si problema recuperarii TVA-ului, care fac din orice investitie o lupta de uzura.
Alexandros Ignatiadis, actionar al Octagon Contracting & Engineering, a reclamat lipsa de predictibilitate legislativa. “Mai bine legi mai proaste, dar stabile, decat legi bune care se schimba permanent,” a considerat constructorul grec, care a recomandat prudenta si in abordarea pietei de constructii tentante, dar dificile, a Irakului.

“Contractele bine intocmite pot fi un excelent instrument de lucru pentru constructori in relatia, nu usoara, cu statul-beneficiar si pot compensa eventualele scapari legislative,” a declarat in cadrul aceluiasi panel Alina Bilan, Partener al ONV LAW.

Diversificare

“Diversificarea si exploatarea tuturor canalelor de distributie poate fi o solutie, “ a declarat Bogdan Pirvu, director al Diviziei Vopsele Adeplast, in cadrul panelului al doilea, dedicat producatorilor de materiale de constructie. Gasirea unor piete externe pentru un produse de nisa, de calitate, a fost varianta Superlit, care exporta aproximativ 80% din productie in 14 tari, dupa cum a declarat Bogdan Nitu, CEO al producatorului de tevi.

Exista creativitate pe timp de criza?

Ce a adus criza in domeniul proiectarii? “Structura costurilor unei constructii se va modifica, in cazul in care propunerea pentru noul Cod de Proiectare Seismica se va legifera”, a spus Dragos Marcu, Partener si CEO al Popp & Asociatii in cadrul panelului al treilea. “Costurile din ce in ce mai ridicate de intretinere ne vor impinge catre proiecte sustenabile si catre tehnologii verzi,“ a afirmat Steven Borncamp, presedinte al Romania Green Building Council. E nevoie, mai mult ca oricand, de un parteneriat solid intre arhitect, beneficiar si constructor, a considerat Randy Tharp, Managing Director al Epstein Architecture and Engineering. Si totusi, in ultimii patru ani, “doar zece producatori de materiale de constructii mi-au prezentat produsele lor. In America, sunt zile in care ai treizeci de intalniri,” a conchis Randy Tharp.

Cele trei dezbateri au fost urmate de decernarea Premiilor Constructiv, care au onorat performantele si performerii anului 2012 – antreprenori, producatori de materiale de constructii, real estate, retail si arhitectura.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu