Pagini

joi, 11 decembrie 2014

Agenda Constructiilor: OCTAGON- Proiecte importante pe segmentul imobilelor de birouri

Compania OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING a comunicat, pentru anul precedent, o cifra de afaceri de 19,46 milioane de euro, din care 14,99 milioane de euro a reperezentat cuantumul incasarilor pentru lucrari de constructii civile, diferenta fiind alocata proiectelor geotehnice. Cresterea fata de exercitiul financiar anterior a fost de 145%, performante apropiate din punct de vedere valoric fiind raportate in 2010, cand societatea consemna venituri de 14,38 milioane euro. Pentru acest an, conform datelor preliminare, cifra de afaceri s-a situat, in primul semestru, la 6,6 milioane de euro, plasandu-se la o cota similara celei inregistrate in perioada corespunzatoare din 2013. Conducerea Octagon este optimista in ceea ce priveste performanta financiara a anului fiscal curent, estimand obtinerea unor incasari de 16 milioane de euro. Un impuls important, care asigura mentinerea rezultatelor la un nivel inalt, este reprezentat de proiectele importante la care compania participa in acest moment.

Antreprenoriat general pentru constructia unor imobile de birouri din clasa A

PC Business Center- Sos. Bucuresti- Ploiesti
Obiectivele la realizarea carora Octagon a participat in ultima perioada, implica un nivel corespunzator de experienta, precum si aportul unui personal inalt calificat. Alexandros Ignatiadis, co- fondator si actionar al companiei, a afirmat in legatura cu acest subiect ca “in 2014 au fost finalizate lucrarile la infrastructura si suprastructura pentru corpul B din cadrul complexului de birouri Green Court Bucharest, dezvoltat de grupul suedez Skanska. Proiectul respectiv a reprezentat continuarea unei colaborari anterioare, care a presupus activitati similare la cladirea A din cadrul aceluiasi complex. De asemenea, ne-am implicat puternic in activitati de antreprenoriat general, in luna iulie a.c. finalizand primul imobil care este inclus in Complexul Hermes Business Campus, amplasat in zona de nord a Capitalei. 

In toamna anului precedent, am demarat lucrarile la cladirea de birouri PC Business Center, in prezent aflandu-ne intr-o faza inaintata si sperand sa finalizam operatiunile specifice in perioada imediat urmatoare. Chiar daca infrastructura nu constituie un segment prioritar pentru investitii publice in perioada actual, iar piata constructiilor se afla intr-un moment mai nefavorabil, caracterizat printr-un dinamism limitat, noi am reusit ca in 2014 sa contractam patru proiecte pe segmentul respectiv.

Pasaj Subteran Piata Presei Libere
Astfel, la pasajul rutier subteran din zona Pietei Presei Libere executam peretii mulati ai tunelului, care va avea o lungime de 550 m. Un alt obiectiv major aflat in executie este autostrada Lugoj- Deva (100 km), la aceasta realizand pilotii forati pentru sectiunile A, D si E din cadrul lotului 2, cu o lungime de 28 km. In zona municipiului Craiova efectuam operatiunile de fundare (piloti forati si sprijiniri cu palplanse) ale pasajului peste calea ferata, la km 5 + 343. In fine, cel de-al patrulea proiect de infrastructura demarat de Octagon in acest an se refera la reabilitarea functionala a Pietei Revolutiei din Slobozia. La lucrarea mentionata anterior suntem asociati cu ACM 4, Romprest si TIAB, ocupandu-ne cu executia de lucrari geotehnice, cum ar fi sprijiniri cu palplanse metalice si foraje pentru epuismente.”

Portofoliul de lucrari- o garantie a competentei profesionale

De-a lungul timpului, Octagon a castigat recunoastere international prin participarea directa la o serie de proiecte de mare anvergura, ce au necesitat un nivel ridicat de competenta profesionala. Dintre acestea pot fi amintite Sky Tower- Bucuresti, Blue House Olympia- Bucuresti, termocentrala cu ciclu combinat OMV Petrom- Brazi, avand o capacitate instalata de 867 MW etc. 

“Printre lucrarile reprezentative pe care le-am executat de-a lungul anilor se mai numara inclusiv Vama Antrepozite Rahova (consolidare, reparatii, restaurare), cladirile de birouri Cathedral Plaza si Green Gate, precum si un proiect de referinta in domeniul infrastructurii, reprezentat de autostrada Orastie- Sibiu (loturile 2,3 si 4). Toate obiectivele mentionate anterior constituie o dovada a competentei pe care compania noastra o detine pe toate segmentele de specializare. Acestea au asigurat, in acelasi timp, un avantaj competitiv net, ajutandu-ne la consolidarea pozitiei pe care o avem pe piata de profil si oferindu-ne pentru perioada urmatoare o pozitie favorabila in procesul de adjudecare a unor proiecte de prim rang.” a mai subliniat oficialul Octagon Contracting & Engineering.

Piata constructiilor se afla in degringolada

Alexandros Ignatiadis- co-fondator & actionar Octagon Contracting & Engineering
Potrivit managerului general al societatii, noile reguli cu privire la atribuirea contractelor publice nu reusesc sa rezolve problemele majore in domeniu. Alexandros Ignatiadis a subliniat ca “mentinerea celui mai scazut prêt ca principal criteriu de atribuire poate afecta, in mod semnificativ, calitatea lucrarilor de constructie. De aceea, consideram ca este nevoie de o abordare mai atenta, precum si de o serie de schimbari profunde de mentalitate in ceea ce priveste aspectele respective. In 2014, conditiile existente pe piata de profil din Romania, au fost nefavorabile.

Chiar daca in primul trimestru a.c. Produsul Intern Brut (PIB) s-a majorat cu 3,8%, activitatea din sectorul analizat a suferit o contractie de aproape 3%, demonstrand, in mod clar, faptul ca aceasta activitate nu reprezinta un motor economic major, asa cum se intampla inainte de declansarea recesiunii. In sectorul privat s-a consemnat un anumit reviriment prin construirea a doua mall-uri in Bucuresti si a catorva fabrici la nivel national. Se pare ca nici presupusa influenta pozitiva exercitata, in general, de sectorul electoral, nu s-a materializat prin investitii publice, autoritatile preferand redirectionarea resurselor disponibile catre alte segmente.”

Implicare intensa pe pietele internationale

Societatea este prezenta pe plan international incepand cu 2009, cand a fost inaugurata subsidiara din Sofia- Bulgaria, doi ani mai tarziu urmand deschiderea biroului de reprezentare din Bagdad- Irak. Momentan, operatiunile externe acopera zona Irakului.

Centrala Shatt Al Basra- Irak
“Aceasta destinatie a devenit interesanta pentru compania noastra mai ales datorita avantajelor pe care guvernul de la Bagdad le asigura investitorilor straini. Autoritatile publice si companiile private finanteaza un numar important de proiecte imobiliare si de infrastructura de mari dimensiuni. Toate acestea au reprezentat suficiente motive pentru a ne implica, in mod dinamic, in dezvoltarea unor lucrari in regiune si sper ca, in perioada urmatoare, veniturile rezultate din activitatile specifice sa se majoreze substantial. Dintre lucrarile cele mai semnificative realizate in zona pot fi amintite Complexul Iraq Gate Residential- Bagdad (patru piloti de testare, instalare de carcase si betonare), stadionul Al Zawraa- Bagdad (48 de piloti forati de 25 m si 30 m) si centrala electrica Shatt- Al Basra, cu o capacitate de 1.250 MW (piloti forati D 1.000). Pe termen scurt si mediu, consideram ca o prioritate in aceasta tara va fi constituita de reconstruirea retelei rutiere- conditie vitala pentru companiile straine care deruleaza constant operatiuni de transport de marfuri si echipamente”, a mai aratat oficialul Octagon.

Peste 124.000 mp de pereti mulati si 101.000 metri de piloti forati

Fondata in anul 2005 si avand sediul central in Bucuresti, compania Octagon Contracting & Engineering are, in prezent, 163 de angajati, care deruleaza operatiuni specifice in Romania si Irak. Dotarea tehnologica include o gama extinsa de echipamente, cum ar fi excavatoare, buldoexcavatoare, macarale, utilaje speciale pentru realizarea peretilor mulati, echipamente dedicate pentru operatiunile de foraj al pilotilor si altele.

Cifra de afaceri a societatii a inregistrat o evolutie eterogena, pornind de la nivelul de 16,4 milioane de euro in 2008, cumuland 10,3 milioane de euro in anul urmator si inregistrand, apoi, un salt de 39%, in 2010. Intervalul urmatorilor doi ani a fost caracterizat de un anumit regres (explicabil, de altfel, pentru o perioada de criza economica), pentru ca in 2013 compania sa consemneze cel mai ridicat nivel al veniturilor din istoria sa. Profesionalismul echipei de experti care activeaza in cadrul Octagon poate fi in mod obiectiv ilustrat de performantele inregistrate de-a lungul timpului: cea mai adanca excavatie executata- 50 de metri; instalarea unei carcase cu o lungime de 45 metri si o masa totala de 10 tone; obtinerea unei sarcini maxime de 19.000 kN la testarea baretelor; realizarea unui perete mulat cu grosimea de 1.000 mm si a unui pilot forat cu diametrul de 2.000 mm; cel mai adanc foraj pentru executia unui pilot- 48 metri. Octagon a derulat, pana in prezent, peste 60 de lucrari specializate, ce includ 124.000 mp de pereti mulati si 101.000 metri de piloti forati.

Hermes Business Campus corp B- Blvd. Dimitrie Pompeiu 
Dintre evenimentele majore care au marcat evolutia companiei, se disting castigarea contractului Hermes Business Campus, intr-o perioada de declin accentuat a pietei constructiilor din Romania, implicarea puternica in lucrari geotehnice atat in tara noastra, cat si peste hotare, participarea la realizarea centralei de cogenerare OMV Petrom- Brazi (la care s-a utilizat o cantitate de beton armat echivalenta volumului folosit la edificarea a 42 de cladiri), accesul la o serie de proiecte importante de infrastructura rutiera, participarea la executia unor imobile certificate in sisteme internationale de evaluare a sustenabilitatii etc.

Tehnologii avansate pentru scaderea termenelor de executie

Octagon asigura partenerilor sai servicii complexe de inginerie civila si antrepriza in constructii pentru imobile de birouri (infrastructura si suprastructura, renovare si reamenajare), imobile rezidentiale (excavatii, lucrari de infrastructura si suprastructura), proiecte industriale, hale de productie si spatii de depozitare, restaurarea cladirilor istorice (reconversii, consolidare a structurilor existente, extindere, reabilitare a fatadelor). De asemenea, compania presteaza servicii pentru proiecte geotehnice speciale si fundatii de mare adancime: piloti forati (de diametre mari si micropiloti), pereti mulati (barete, ecrane de etansare, ancore, injectii, palplanse, sisteme de epuisment).

Echipele de specialisti din cadrul Octagon detin cunostintele tehnice necesare pentru realizarea constructiilor de tip “top- down”, constituind una dintre cele mai adecvate solutii pentru cladirile cu mai multe niveluri de subsol. Avantajul major al acestei metode este reprezentat de faptul ca infrastructura si suprastructura pot fi realizate concomitent, iar timpul de executie se reduce in mod semnificativ. Solutia a fost déjà utilizata in Romania pentru cateva dintre cele mai importante proiecte dezvoltate in ultima perioada, printre care se numara, de exemplu, Cathedral Plaza, Floreasca City Center- Sky Tower si Hermes Business Campus.

OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING

Mai multe informatii AICI

Telefon: (+4) 021.232.39.20

miercuri, 3 decembrie 2014

Compania OCTAGON premiata cu Trofeul Calitatii ARACO 2014, pentru proiectul Hermes Business Campus

Compania OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING a obtinut premiul Trofeul Calitatii ARACO 2014, pentru cladirea B din cadrul complexului de birouri Hermes Business Campus. Alte noua lucrari de referita executate de antreprenorii Hidroconstructia, Bog’Art, Iamsat Muntenia, ACI Cluj, Iridex Group, IMSAT, Dedal Bahamat si asocierea Recon- Romelectro- Mitliv au fost distinse cu acelasi premiu in cadrul unei ceremonii care a avut loc joi, 27 noiembrie, la Sala Madgearu din cadrul complexului expozitional Romexpo, din Bucuresti. Aceasta a fost cea de a XIX-a editie a Trofeului Calitatii ARACO. Evenimentul are loc in fiecare an.

Trofeul Calitatii ARACO 2014

OCTAGON  a fost antreprenor general pentru cladirea  corp B din cadrul complexului de birouri Hermes Business Campus, situat pe Blvd. Dimitrie Pompeiu Nr. 5-7, in Bucuresti. Compania a finalizat lucrarile in iunie 2014. Complexul, care a obtinut certificarea BREEAM cu calificativul excelent pentru structura, este prima investitie a grupului belgian Atenor in Romania si va fi construit in mai multe faze, iar la final va avea o suprafata totala de 78.000 mp.
Cladirea B, prima construita in cadrul complexului, are o suprafata totala de 37.000 mp si 4S+P+8E+Et. Tehnic.

Lucrarile au demarat la finalul lui 2010, cand OCTAGON a castigat contractul de antrepriza pentru infrastructura pentru cele 4 niveluri subterane. Lucrarile geotehnice executate au fost urmatoarele:
Pereti mulati D 800 mm, h = 24,75 m; S = 7.600 mp;
Grinda de coronament 0.65 m X 1,00 m- 297 m;
Piloti de fundare D 1.500 mm si D 1.000 mm, h = 25,85 m;
Incercare pilot D 1.500 mm la compresiune, pentru o incarcare de 5.528 KN;
Confectionare si montare profile metalice de sustinere plansee;
Confectionare si montare capiteluri metalice de sustinere plansee pentru subsol 3 si subsol 4;
Proiectare si executie sistem de epusiment;
Excavatie generala pana la cota 13,72 (60,000 mc).
Constructia a doua plansee pentru subsol 3 si subsol 4 din beton armat in sistem top- down, avand 3.950 mp fiecare;
Constructia radierului 1,40 m inaltime – 6,261 mc.

Lucrarile geotehnice au fost livrate in octombrie 2011.

Hermes Business Campus- cladirea B


In 2012 compania OCTAGON a fost contractata de Alpine Bau- antreprenorul general al cladirii de atunci, pentru a executa lucrarile de armare- betonare suprastructura.

In 2013 OCTAGON a preluat contractul de antrepriza generala de la firma austriaca si a adaugat la lucrarile contractate un nou pachet de lucrari, constand in executie:
Superstructura: parter, nivele 1-8 si etaj tehnic;
Lucrari de arhitectura: pereti, plafoane, pardoseli, finisaje interioare, tamplarie interioara si fatada.
Instalatii electrice;
Instalatii sanitare;
HVAC.

Hermes Business Campus- cladirea C

In prezent compania executa lucrarile de suprastructura la a doua cladire- corp C, dupa finalizarea lucrarilor de fundatii speciale la aceeasi cladire.

OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING

Mai multe informatii AICI

Telefon: (+4) 021 232.39.20

vineri, 14 noiembrie 2014

Business Construct: Proiectele anului: 10 investitii care au miscat piata. OCTAGON a fost constructor pentru trei dintre proiecte

Doua centre comerciale dezvoltate de NEPI, cinci proiecte de birouri de circa  110.000 de metri patrati, un pasaj rutier, o sala polivalenta si un magazin de bricolaj, sunt zece dintre cele mai importante investitii imobiliare finalizate in acest an, intr-o piata in care marile proiecte de ordinul sutelor de milioane de euro au lipsit, scrie Business Constructor. OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING a fost constructor pentru trei dintre aceste proiecte: Hermes Business Campus, Green Court Bucharest si Green Gate.

Investitiile cumulate in aceste proiecte s-au ridicat la aproape 350 de milioane de euro, in conditiile in care un mall ca AFI Palace Cotroceni din Bucuresti a costat 300 de milioane de euro, in timp ce investitia in proiectul Palas din Iasi a depasit 250 milioane de euro. Doar doua dintre aceste investitii, si anume proiectele de birouri Green Gate si AFI Park, au beneficiat de finantare bancara, ceea ce arata ca institutiile financiare sunt in continuare extrem de prudente in a da drumul la credite pentru constructii.
Top 10 investitii 2014- 1

In aceste conditii, in topul investitiilor au ajuns si doua proiecte publice, si anume pasajul Mihai Bravu din Bucuresti si noua sala Polivalenta din Cluj, dar si un magazin de bricolaj al bacauanilor de la Dedeman, o investitie de 16 mil. euro finalizata in cartierul bucurestean Colentina.

Cele 10 proiecte sunt:
  •  Vulcan Value Center- centru comercial de 25.000 mp, situat in zona Rahova; investitie: 47 mil. euro
  • Pasajul Mihai Bravu;
  • Targu- Jiu Shopping City- mall cu o suprafata inchiriabila de 27.000 mp; investitie: 30 mil. euro
  • Dedeman Colentina
  • AFI Park 2 si 3- doua cladiri de birouri de 24.000 mp inchiriabili; investitie: 40 mil. euro
  •  The Office Cluj- birouri de 19,000 mp inchiriabili; investitie: 26 mil. euro
  • Sala Polivalenta din Cluj- sala multifunctionala cu o capacitate de 7.200 locuri; investitiei:16 mil. euro.
  •  Green Gate- cladire de birouri situata pe Blvd. Tudor Vladimirescu; investitie: 57,5 milioane euro. OCTAGON a executat lucrarile geotehnice: pereti mulati, piloti forati, epuismente si grinda de coronament.
  •  Green Court Bucharest- complex de birouri dezvoltat in trei faze pe Blvd. Barbu Vacarescu; investitie: 46 mil. euro. OCTAGON   a executat lucrarile de infrastructura si suprastructura pentru cladirile A si B.
  • Hermes Business Campus- complex de birouri situat in zona Pipera, pe Blvd. Dimitrie Pompeiu, Nr. 5- 7. OCTAGON  a fost antreprenor general pentru prima faza a proiectului: constructia cladirii B, iar in prezent construieste fundatia si suprastructura corpului C- a doua faza a proiectului.
    Top 10 investitii 2014- 2




marți, 4 noiembrie 2014

Alexandros Ignatiadis, co- fondator & actionar OCTAGON: Firmele de constructie pot obtine capitalizare si finantare prin listarea la BVB



Echipa de cercetare a companiei OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING a realizat o analiza a pietei constructiilor pentru intervalul 2009- 2014, pentru a observa evolutia sectorului in cei cinci ani si a puncta principalele probleme cu care se confrunta piata. “In urma acestei analize am intocmit cinci topuri 100 firme de constructii, luand in considerare cifra de afaceri, profitul si capitalul declarate de aceste firme in intervalul mentionat.  Elementul de noutate adus de aceasta analiza este faptul ca, spre deosebire de alte topuri care au fost publicate pana in prezent si care includ firme selectate in functie de un singur cod CAEN sau in functie de principalele coduri CAEN din constructii, noi am luat in considerare toate codurile existente”,  a declarat Alexandros Ignatiadis in cadrul conferintei “Finantare, Garantare si Asigurare - Clasic versus Inovatie catre 2020”, organizata de revista “Masini si Utilaje pentru Constructii” .


Ponderea firmelor de constructii straine in piata romaneasca este prea mare


Topul 100 pentru anul 2014 include 35 de firme straine care au realizat impreuna in anul precedent o cifra de afaceri de aproximativ 4 miliarde euro, adica 40% din cifra de afaceri totala realizata de cele 100 de firme din top. Aceste 35 de firme au realizat, de asemenea 65% din profitul total si detin 17% din capitalul social total. Aceasta tendinta, cu mici modificari, este prezenta in toti cei cinci ani analizati.


Practic ponderea firmelor de constructii straine in piata de constructii din Romania este de aproximativ 30%. Avand in vedere ca business-ul de constructii este unul care ar trebui sa fie preponderent local, in orice tara, aceasta pondere este ingrijorator de mare.

In Romania exista aproximativ 35.000 de firme de constructii, iar firmele prezente in topurile 100 pe care le-am intocmit, au realizat 90% din cifra de afaceri totala a sectorului de constructii.


Garantiile bancare sunt o povara exagerat de mare pentru companii


Pentru o cifra de afaceri  totala de 180 mld. Euro firmele trebuie sa ofere garantii bancare de buna executie in valoare de 1,8 miliarde euro- 10% din cifra de afaceri totala. Problema majora consta in faptul ca cei 1,8 miliarde euro reprezinta dublul capitalului total al acestor firme.  Pe langa garantiile de buna executie pentru proiectele in derulare, firmele de constructii trebuie sa ofere si garantii post executie de cel putin 5%. In conditiile in care profitabilitatea domeniului nu depaseste 6%, furnizarea garantiilor bancare este o povara exagerat de mare pentru firmele de constructii.


O problema majora este slaba capitalizarea a firmelor de constructii, generata de blocarea fondurilor in garantii bancare. Firmele romanesti trebuie sa gaseasca solutii de finantare si capitalizare, iar acest lucru se poate face doar prin listarea la Bursa de Valori Bucuresti. O alta solutie pentru deblocarea capitalurilor ar fi infiintarea unor asociatii patronale sau unui fond de garantare prin care sa se poata asigura fonduri firmelor de constructii eligibile.


Cu totii stim ca aceste garantii de buna executie nu sunt instrumente de plata, ci de asigurare, pe care le dam beneficiarilor. O alta propunere pentru solutionarea acestei probleme este ca BNR sa relaxeze regulile de prudenta si sa le permita constructorilor sa garanteze cu contracte de asigurare, semnate cu asiguratori. Cu aceste contracte de asigurare putem merge apoi la banca pentru a obtine garantii.



OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING

Mai multe informatii puteti gasi AICI.

Telefon: (+4)021.232.39.20



joi, 30 octombrie 2014

Alexandros Ignatiadis- interviu The Money Channel: Un sistem de licentiere si listarea la BVB ar putea ajuta firmele de constructii romanesti sa participe la marile licitatii de infrastructura




România ar trebui să construiască 656 kilometri de autostradă şi 2.226 kilometri de drumuri expres până în anul 2030, potrivit Master Planulului de Transport, prezentat de Ministrul Transporturilor Ioan Rus, la inceputul lunii octombrie.Proiectele de autostrăzi incluse în Master Plan sunt Sibiu - Braşov (103 km), Ploieşti - Comarnic (49 km), Craiova - Piteşti (115 km), Comarnic - Braşov (54 km), Braşov - Bacău (158 km) şi Gilău - Borş (177 km), costul total estimat pentru aceste proiecte fiind de 6,28 miliarde euro. În plus, Master Planul cuprinde construcţia de drumuri expres însumând aproximativ 2.200 km, fondurile necesare pentru aceste proiecte totalizând circa 17,5 miliarde euro. Documentul mai prevede construcţia a 2.674 km de drumuri transregionale, 293 km de drumuri EuroTrans şi 172 km de variante ocolitoare, totalul fondurilor necesare pentru dezvoltarea sectorului rutier fiind de 26,1 miliarde euro.

Alexandros Ignatiadis, co- fondator si actionar al companiei OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING, a comentat propunerile prezente in Master Plan si a oferit solutii care ar putea ajuta companiile romanesti sa participe la licitatii publice pentru marile proiecte de infrastructura, in cadrul emisiunii “Metropolis”, difuzata la “The Money Channel”.

The Money Channel: Cum vi se pare Master Planul prezentat de Ministrul Transporturilor la inceputul lunii octombrie?

Alexandros Ignatiadis: Ministerul Transporturilor  prezinta periodic un Master Plan pentru transport. Este obligatia noastra fata de Comunitatea Europeana sa facem aceasta raportare, insa semnele de intrebare sunt legate de lipsa de responsabilitate fata de obiectivele din Master Planurile anterioare.  Nu aflam niciodata cate dintre aceste obiective au fost atinse si cine este responsabil pentru rezultatele pozitive sau negative. In sectorul privat, companiile care nu performeaza, platesc prin profituri scazute sau chiar prin pierderi, pentru obiectivele pe care nu le-au atins. In sectorul public nu exista niciun sistem de evaluare si control, care sa-i responsabilizeze pe cei care se afla la guvernare. Fiecare nou guvern transmite mesaje optimiste legate de planurile pentru mandatul respectiv, insa la finalul celor patru ani, rezultatele sunt intotdeauna dezastruoase.

The Money Channel: Ce schimbari ar trebui sa se petreaca pe piata constructiilor pentru ca antreprenorii locali sa aiba acces la marile proiecte de infrastructura rutiera?


Alexandros Ignatiadis:  O problema majora, care impiedica firmele de constructii romanesti, sa participe la licitatii de o asemenea anvergura, este slaba capitalizare. Povara financiara, sub forma garantiilor bancare si a garantiilor de buna executie, coroborata cu intarzierile foarte mari la plati pe care le are statul, care este beneficiarul acestor proiecte, sunt principalele cauze pentru care firmele romanesti nu pot face fata competitiei cu firmele straine. O modalitate de atragere a capitalului ar fi prin intermediul  Bursei de Valori Bucuresti, insa in acest moment nu exista nicio firma de constructii romaneasca, listata la bursa.

Al doilea factor cu influenta negativa este imixiunea politicului in licitatiile publice, care ar putea fi eliminata prin licentierea firmelor de constructii. In urma licentierii, doar firmele care au un anumit nivel de capitalizare si anumite competente, ar avea acces la licitatii. La ora actuala, legislatia romaneasca permite oricarei firme, infiintate de sase luni, cu capital social de 200 de lei si evident fara experienta necesara, sa fie eligibila pentru constructia marilor proiecte de infrastructura. Singura conditie este ca aceste firme sa se asocieze cu alte firme care sa le ofere suport tehnic sau financiar.
Licentierea firmelor de constructii ar stopa fenomenul “firmelor de apartament”, care apar peste noapte, sunt sustinute politic si dispar imediat dupa incheierea mandatului celor care le-au sustinut. Tot licentierea ar putea rezolva problema contestatiilor, care prelungesc de aproape trei ori ciclul de viata al unui proiect.

Stim cu totii ca in cadrul tuturor proiectelor cu finantare europeana, fondurile sunt alocate pentru o anumita perioada, iar daca aceasta perioada este depasita, daca implementarea unui proiect dureaza mai mult decat termenul stabilit initial, fondurile nu mai sunt absorbite. In Romania termenele de executie ale proiectelor de infrastructura sunt prelungite de 3-4 ori din cauza problemelor mentionate, iar la finalul fiecarui an reusim sa ne intrebam intotdeauna acelasi lucru: de ce absorbim un procent atat de mic din fondurile europene alocate?

România avea, la finele anului trecut, 644 km de autostradă, 16.466 km de drumuri naţionale, 35.587 km de drumuri judeţene şi 32.190 de drumuri comunale. Potrivit documentului, în România nu există drumuri expres.
Puteti urmari emisiunea aici: http://www.arhiva.the-money-channel.ro/metropolis-08-10-2014/

OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING


Mai multe informatii puteti gasi AICI.


Telefon: (+4)021.232.39.20