Pagini

marți, 30 iunie 2015

Alexandros Ignatiadis: Cei 10 ani pe piata constructii au fost pentru OCTAGON ca o calatorie intr-un “montagne rousse” cu multa adrenalina

Industria constructiilor a trecut, in cei 10 ani de cand OCTAGON se afla in bransa, printr-un ciclu complet de "boom & bust" presarat cu cresteri spectaculoase in perioade foarte scurte de timp si falimente rasunatoare. Compania a beneficiat din plin de dezvoltarea rapid a sectorului, dar a resimtit puternic si efectele declinului economic. Astazi OCTAGON este in echilibru si are planuri ambitoase pentru urmatorul deceniu.  Alexandros Ignatiadis, CEO OCTAGON, a vorbit despre aceste planuri si a facut o radiografie a pietei constructiilor intr-un interviu acordat publicatiei "Business Review".

Alexandros Ignatiadis, CEO OCTAGON
Business Review: Ce au insemnat 10 ani de prezenta pe piata din Romania pentru Octagon?
Alexandros Ignatiadis:  Evolutia companiei OCTAGON nu poate fi privita decat in contextul pietei in care am operat in cei 10 ani. Din aceasta perspectiva, prezenta noastra a reprezentat o lupta permanenta intr-un mediu ostil, dominat de companii multinationale, practici corupte, interferenta politica si o criza acuta care a generat reducerea cifrei de afaceri din constructii cu aproximativ 40%. Daca am vrea sa rezumam toata aceasta perioada am putea spune ca a fost o calatorie intr-un “montagne rousse”, cu multa adrenalina si putini supravietuitori.

Business Review: Care au fost principalele realizari ale companiei in aceasta perioada?
Alexandros Ignatiadis: Doua realizari majore au fost consolidarea echipei de management si a resurselor umane, un factor decisiv pentru orice firma de constructii si crearea unui portofoliu de lucrari importante, in vederea asigurarii experientei necesare pentru pozitionarea pe piata. O alta mare realizare este castigarea increderii unor clienti importanti, companii blue chip locale si internationale.  Am reusit astfel sa dobandim reputatia de constructor de calitate, orientat pe livrarea proiectului in cele mai bune conditii si onorarea deplina a obligatiilor contractuale. O consecinta a acestui fapt este revenirea clientilor existenti, care ne contracteaza pentru proiecte noi.

Business Review: Cum considerati ca a evoluat mediul de afaceri in cei zece ani de prezenta pe piata din Romania?
Alexandros Ignatiadis: Putem spune ca mediul de afaceri s-a maturizat in ultimii 10 ani, prin cresterea volumului de investitii straine si aparitia unei clase de antreprenori autohtoni, independenti de mediul politic si de afacerile cu statul.  Totodata nu putem sa nu observam ca in ziua de azi exista o tendinta de a criminaliza intregul mediu de afaceri. Nu trece o zi in care sa nu vedem arestari, descinderi in sedii de firme si anuntarea dosarelor impotriva celor mai sonore nume in afaceri. Fara sa ma pronunt despre meritul acestor cazuri as vrea sa fac urmatoarele observatii:
1)      Amploarea fenomenului paralizeaza intreaga economie.
2)      Bancile nu indraznesc sa finanteze de teama ca reputatia le-ar putea fi afectata.
3)      Institutiile de stat sunt paralizate, nimeni nu semneaza nimic de teama persecutiei.
4)      Se otraveste intregul mediu economic prin generalizarea echivalentei dintre oamenii de afaceri si banditi.

Business Review: Cum considerati ca a evoluat domeniul in care activati, in toata aceasta perioada?
Alexandros Ignatiadis: In acesti 10 ani industria constructiilor a trecut printr-un ciclu complet de “boom and bust”: in prima parte (boom) au avut loc cresteri fulminante nesanatoase ale unor firme cu rol de pusculite de partid, coruptie necontrolata, investitii imobiliare nesustenabile, instabilitate legislativa, imixtiunea politica nociva, iar a doua parte (bust) a fost caracterizata de decapitalizarea firmelor autohtone, falimente in masa si reducerea numarului de firme la aproape jumatate. Concluzia este ca industria constructiilor este in genunchi in acest moment.

Business Review: Cum vedeti economia Romaniei acum, in 2015, comparativ cu anul 2005?
Alexandros Ignatiadis: Daca privim economia romaneasca in contextul sau european, putem spune ca astazi se afla intr-un loc mai bun comparativ cu 2005. Criza si colapsul masiv al economiilor din Sudul Europei, probeleme cu care s-au confruntat tari precum Grecia, Portugalia si Spania, sunt factori datorita carora perspectivele economice pentru Romania de azi sunt mai bune. La nivel macroeconomic, Romania are o situatie economica mai buna comparativ cu aceste tari.


Sky Tower- Calea Floreasca, Bucuresti
Business Review:  Care au fost cele mai importante proiecte in care v-ati implicat in cei 10 ani de prezenta pe piata din Romania?
Alexandros Ignatiadis:  Toate proiectele in care am fost si suntem implicati sunt importante, prin prisma profesionalismului si atentiei maxime pe care o acordam clientilor. OCTAGON este  “service contractor” nu “litigation contractor”.  Voi mentiona trei dintre ele care a avut o semnificatia aparte in evolutia noastra:
·         Lucrari de fundatii pentru cea mai inalta cladire din Romania: Sky Tower- Floreasca Park, proiect dezvoltat de Raiffeisen Evolution.
·         Realizarea in regim de subantrepriza generala a lucrarilor civile la central electrica de cogenerare cu ciclu combinat 867 MW, sub consortiul GE- Metka, beneficiarul fiind OMV- Petrom.
·         Constructia cladirilor B, C si A (in ordinea dezvoltarii lor) din cadrul complexului de birouri Hermes Business Campus, in calitate de antreprenor general pentru dezvoltatorul belgian Atenor Group.

Hermes Business Campus- Blvd. Dimitrie Pompeiu, Bucuresti

Business Review: In afara de piata din Romania, aveti proiecte si in Irak. Cand a inceput expansiunea in afara Romaniei si care a fost motivatia?
Alexandros Ignatiadis:  In perioada crizei si in contextul unui declin economic european, am hotarat sa cautam noi piete cu perspective de crestere si resurse financiare pentru finantarea lucrarilor de infrastructura.  Acest rationament ne-a condus in Irak in anul 2011. Din pacate, in ciuda unei analize economice corecte, situatia politica volatila in Orientul Mijlociu de astazi, a franat evolutia prevazuta. Reconsiderand politica noastra examinam serios expansiunea in piete mature ale Uniunii Europene, precum Franta, Belgia, Germania etc

Business Review: Cum vedeti compania Octagon peste 10 ani ca si dezvoltare? Dar economia locala?
Alexandros Ignatiadis: Dorim sa aducem compania OCTAGON in top 10 firme de constructii din Romania. Un alt plan este capitalizarea prin listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti. Ne dorim sa ne extindem si pe alte piete europene. Pe scurt, peste 10 ani ne dorim o companie de nota 10. In privinta viitorului economic al Romaniei, cum am mentionat mai sus, exista premize foarte bune  pentru cresterea Romaniei  in cadrul Uniunii Europene, daca reusim decuplarea economiei de imixtiuni politice directe, daca reusim sa atingem stabilitate legislativa si politica, si nu in ultimul rand o justitie independenta si profesionista.

Octagon Contracting & Engineering
Mai multe informatii aici


miercuri, 17 iunie 2015

Lectie de leadership cu Alexandros Ignatiadis, CEO OCTAGON

Alexandros Ignatiadis, CEO OCTAGON
Are peste 20 de ani de experienta in management in domeniul constructiilor, mindset de antreprenor, formatie profesionala de economist si deschidere catre tot ceea ce este nou, capatata in anii petrecuti la New York, unde a studiat. Ce a invatat Alexandros Ignatiadis despre leadership, care este stilul de management pe care il aplica in prezent, cum isi selecteaza angajatii si cine este liderul pe care il admira cel mai mult? Raspunsurile se regasesc in interviul de mai jos, acordat in cadrul campaniei "Octagon, 10 years of building the foundation for success".

Octagon: Care este stilul dumneavoastra de management?

Alexandros Ignatiadis: Managementul, ca orice activitate umana, are o dimensiune temporala. Conceptiile despre management se schimba de-a lungul timpului si difera in functie de context. In ultimii ani observam aparitia unor concepte cu nume sofisticate, care se prezinta sub forma de panaceu universal.  Exista o intreaga industrie de “management si gurus” care prezinta unele idei simple si vechi, ambalate sofisticat. Aceasta abordare este foarte profitabila. Personal, in urma experientei mele lungi in mai multe tari, practic un management consensual, perceptiv si decisiv.

Octagon: Ce modificari a suferit stilul dumneavoastra de management intre conducerea companiilor Diekat si Octagon?

Alexandros Ignatiadis: Modificarile se datoreaza rolurilor diferite pe care le-am avut in cele doua companii. La Diekat am fost CEO al unei subsidiare cu firma mama in alta tara. La OCTAGON sunt CEO si actionar principal al firmei mama. La Diekat managementul meu a fost axat pe dezvoltare/crestere, iar profitabilitatea era pe planul al doilea. Capitalizarea firmei si atragerea surselor financiare nu erau responsabilitatea mea, ci responsabilitatea actionarilor. In contrast, la OCTAGON aspectul legat de capitalizare si de gestionarea fluxurilor financiare a devenit mai important decat cresterea.

Octagon:  Care este cea mai importanta lectie de management pe care ati invatat-o pana acum?
Alexandros Ignatiadis:  Cea mai importanta lectie de management este: profitabilitate, profitabilitate, profitabilitate.

Octagon: Care este liderul pe care il admirati cel mai mult?

Alexandros Ignatiadis: Presupunand ca vorbim despre lideri de business, raspunsul este legat mai mult de estetica personala si de stil, decat de stil de management.  Asadar liderul pe care il admir cel mai mult este Richard Branson.

Octagon: Care sunt calitatile pe care le admirati la alte persoane? Va selectati angajatii in functie de aceste calitati?

Alexandros Ignatiadis: Calitatile pe care le admir la alte persoane sunt inteligenta, integritatea si adaptabilitatea. Cand este vorba despre pozitii de management imi selectez angajatii in functie de aceste criterii.

Octagon: Care sunt principalele dumneavoastra prioritati la conducerea companiei?

Alexandros Ignatiadis: Principalele prioritati sunt: prezervarea valorilor companiei, satisfactia clientilor, crearea unui climat de dezvoltare personala a angajatilor si profitabilitatea.

Octagon: Care sunt cele mai importante oportunitati pe care le are OCTAGON  pe piata din Romania?

Alexandros Ignatiadis: OCTAGON este o companie cu valori. Noi nu toleram coruptia, nu platim comisioane (spagi), nu ne compromitem produsul si serviciile pentru cresterea profitului. Ne tinem promisiunile si ne asumam greselile. In anii precedenti aceste valori nu au fost apreciate pe piata constructiilor. Odata cu schimbarea vremurilor si a climatului politic, speram ca in tara lucrului bine facut ne-a sosit si noua vremea.

Octagon: Cum vedeti evolutia companiei OCTAGON  in urmatorii 5 ani?

Alexandros Ignatiadis: Tintele noastre sunt cresterea anuala sanatoasa, intrarea in top 10 companii de constructii din Bucuresti, extinderea pe alte piete si listarea la Bursa de Valori Bucuresti.




OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING

Telefon: (+4) 021 232 39 20

Mai multe informatii aici.




miercuri, 10 iunie 2015

10 proiecte de succes executate de Octagon: Centrala OMV- Petrom Brazi, unul din cele mai mari proiecte greenfield din Romania

Centrala de Cogenerare cu Ciclu Combinat 860 MW OMV- Petrom
De cati ani are nevoie o companie de constructii nou infiintata pentru a lucra la unui proiect gigant construit in Romania? Competitia acerba din piata ne determina sa ne gandim la termene lungi. Nu a fost asa insa si pentru OCTAGON

La numai trei ani de la infiintare compania a devenit contractor pentru cea mai mare investitie si cel mai mare proiect greenfield de electricitate din Romania: Centrala de Cogenerare cu Ciclu Combinat 860 MW OMV- Petrom. 

Obiectivele pe care si le-a propus investitorul au fost: eficienta de doua ori mai mare decat media din piata, flexibilitate ridicata si emisii poluante reduse. 

Centrala de Cogenerare cu Ciclu Combinat 860 MW OMV- Petrom
In 2008 OMV- Petrom a contractat conosortiul General Electric- Metka pentru constructia centralei localizata la Brazi (jud. Prahova), in apropierea orasului Ploiesti. OCTAGON a devenit ulterior subcontractor general pentru Metka.

Centrala are urmatoarea configuratie tehnica: doua turbine de gaz cu capacitati de 290MW fiecare, o turbina de abur cu o capacitate de 310 MW, 2 generatoare de abur cu recuperare de caldura si 3 generatoare. Este racordata la sistemul national de gaze si electricitate printr-o conducuta de gaz de 30 km si linii de electricitate de 2 x 3 km nou construite. 

Centrala OMV- Petrom are o eficienta remarcabila, folosind jumatate din cantitatea de gaz pe care o utilizeaza orice alta centrala pe gaz din Romania, pentru a genera aceeasi cantitate de electricitate. Ponderea productiei in consumul din Romania este de 8-9%.

Centrala de Cogenerare cu Ciclu Combinat 860 MW OMV- Petrom
OCTAGON a realizat lucrarile geotehnice, de structura, arhitectura, instalatii, drumuri de acces si platforme aferente centralei si celor 42 de cladiri cu destinatii diverse din cadrul proiectului. Lucrarile geotehnice au constat in executia a 300 de piloti de fundare cu diametrul de 1,200m la o adancime de 24 m si executia fundatiilor de beton armat pentru restul cladirilor cu destinatii diverse.

In 2010, lucrarile aferente contractului au fost finalizate si centrala a devenit operationala in august 2010.






OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING

Telefon: (+4) 021 232 39 20

Mai multe informatii aici.




miercuri, 3 iunie 2015

10 proiecte de succes executate de OCTAGON: Vama Bucuresti Antrepozite, monument de arhitectura industriala

O cladire veche, darapanata, dar impunatoare prin arhitectura care amintea de stilul bucurestean al sfarsitului de secol XIX: asa arata centrul de cultura si de birouri Vama Antrepozite in 2005, inainte de renovare. OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING a acceptat provocarea de a-i reda aceastei cladiri, reprezentativa pentru istoria capitalei, imaginea "proaspata" de la inceputuri. 

Deschidem seria proiectelor de succes executate de OCTAGON de-a lungul celor 10 ani de activitate cu povestea acestui proiect.

In arhitectura bucuresteana veche, stilul industrial in care caramida predomina alaturi de volumele mari ale spatiilor, ocupa un loc aparte. Situata la interseactia dintre Calea Rahova si Str. Uranus, Vama Bucuresti Antrepozite a fost construita in 1894. Autorii proiectului au fost arhitectul italian Giulio Magni si inginerul roman Anghel Saligny. Vama a trecut prin doua incendii mari care au afectat-o puternic, primul dintre ele avand loc in 1918. Edificiile, cazute in paragina, au fost si mai mult avariate in 1990, in urma unui incendiu.

In intervalul 2005- 2007, complexul care este monument istoric clasa B, a trecut printr-un proces de renovare, in care OCTAGON s-a implicat intens. Dintre imobilele ansamblului, de departe cea mai faimoasa este Bursa Marfurilor, Controlului si Locuintei, cu vedere la Calea Rahovei.

Denumirea initiala "Bursa de Marfuri" se afla inca pe frontispiciu, desi cladirea a fost preluata de un investitor privat, iar destinatia sa a fost schimbata. In prezent cladirea se numeste The ARK si a fost convertita intr-un spatiu dedicat proiectelor culturale. The ARK gazduieste o zona de birouri, un spatiu public expozitional si o piata pentru industriile creative.
OCTAGON s-a ocupat de renovarea acestei cladiri.

A fost nevoie de lucrari atat in interior cat si la exteriorul cladirii. Lucrarile au inceput cu dublarea grinzilor de fundatie si consolidarea structurii de beton. In interiorul cladirii s-au construit platforme, pereti despartitori noi si coloane interioare suplimentare.
Fatada din caramida a fost pastrata, acoperisul din lemn inlocuit, iar spatele cladirii completat in stil modern.

Vama Bucuresti Antrepozite cuprinde o serie de alte cladiri: depozite si hale. Acestea nu au fost renovate inca. Pe fatada halelor dinspre str. Uranus, se mai gaseste inca vechea stema a Bucurestiului.
Cum vi se pare ca arata cladirea dupa renovare? 


Vama Bucuresti Antrepozite

Vama Bucuresti Antrepozite
Vama Bucuresti Antrepozite - The Ark
Vama Bucuresti Antrepozite - The Ark





OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING

Telefon: (+4) 021 232 39 20

Mai multe informatii aici.

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.886663534740988.1073741840.146811805392835&type=1






marți, 2 iunie 2015

Atenor merge în paralel cu construcţia a două clădiri în Pipera, la presiunea "greilor" imobiliari

Dezvoltatorul belgian Atenor Group a demarat recent lucrările de construcţie la cel de-al treilea imobil de birouri şi ultimul din cadrul Hermes Business Campus, înainte de a finaliza a doua clădire, împins de concurenţa din zona Pipera.
Hermes Business Campus corp B
 „Corpul A va avea acelaşi număr de etaje ca şi corpurile B şi C, respectiv 4S+P+8E. Suprafaţa va fi cu aproximativ 10% mai mare“, au declarat pentru Capital reprezentanţii companiei de construcţii Octagon, care execută lucrările de structură.
Compania este la stadiul de structură cu al doilea imobil (corpul C), care trebuie predat până la sfârşitul acestui an, iar corpul A are ca termen de finalizare sfârşitul anului 2016.
Decizia belgienilor de a începedezvoltarea ultimei clădiri din Hermes Business Campus, înainte de  finalizarea lucrărilor la cea de-a doua, vine în contextul în care, lângă terenul lor, austriecii de la Immofinanz au ajuns deja la stadiul de structură cu prima clădire din noul proiect Metroffice, iar peste drum, în dreptul staţiei de metrou Pipera, omul de afaceri Ioannis Papalekas a început construcţia primei faze a complexului de birouri Globalworth Campus. Immofinanz şi Globalworth, sunt printre cei mai mari proprietari de clădiri de birouri din România.
În primăvara acestui an, Atenor a obţinut de la Garanti Bank un credit de 30 mil. euro pentru
Hermes Business Campus corp C
refinanţarea primei clădiri din cadrul Hermes Business Campus şi pentru finanţarea construcţiei celui de-al doilea imobil.
Construcţia primului imobil, corpul B – cu o suprafaţă închiriabilă de 18.225 mp, a fost încheiată în primul trimestru al anului trecut, în urma unei investiţii de 30 mil. euro, şi are printre chiriaşi companii precum Idea Bank (fosta RIB), Lavalin, Luxoft, DB Schenker, e-Value, Xerox, elefant.ro şi Ambasada Olandei. Costul de construcţie al celorlalte două imobile este similar. În final, complexul de birouri va avea o suprafaţă închiriabilă de 78.000 mp.
OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING

Mai multe informatii aici.

Telefon: (+4) 021 232 39 20