Pagini

vineri, 30 mai 2014

ZF- Alexandros Ignatiadis: Constructiile si imobiliarele incep sa-si revina, insa mare atentie la o noua bula speculativa

Unii dezvoltatori imobiliari continua constructia de locuinte, iar cererea de birouri da semne de crestere, in timp ce in piata materialelor de constructii vanzarile de polistiren sau caramida au fost de asemenea pe plus la inceputul acestui an.

Gradul ridicat de neocupare si tendinta de scadere a chiriilor pentru birourile din Bucuresti, precum si puterea scazuta de cumparare din piata locuintelor sunt insa factori care nu lasa loc pentru un optimism exacerbat, astfel ca piata imobiliara ar trebui sa isi continue revirimentul in pasi marunti, pentru a nu intra intr-o noua bula.

“Marea majoritate a cererilor pentru cladiri de birouri este generata de call centere sau IT mutate la noi in tara. Noi aici nu vindem manopera, ci “creiere” mai ieftine. Nu e nimic gresit, dar prezinta intotdeauna riscul volatilitatii si este subiectul cresterii sau scaderii pietelor dezvoltate.” a declarat Alexandros Ignatiadis, actionar al companiei de constructii “Octagon Contracting & Engineering”, in cadrul ZF Construction & Infrastructure Summit ’14, organizat de Ziarul Financiar in parteneriat cu Genesis Development, Marsh, Octagon, CertaAsig, Schoenherr, Skanska si Biris Goran.Ignatiadis, a carui firma de constructii a contribuit la dezvoltarea unor proiecte precum Sky Tower, Hermes Business Campus sau Green Court, spune ca ar trebui sa fim mai atenti la sustenabilitatea proiectelor imobiliare si ca trebuie sa evitam greselile din 2006- 2008, “exuberanta aceea in care toata lumea sarea in hora, incepand cu constructorii, jucatorii din  imobiliare si asa mai departe.”

Potentialul exista, astfel ca Richard Burleigh, presedintele Skanska Construction Romania, compara piata locala cu Polonia de acum 10- 12 ani, dar arata ca si polonezilor le-a luat patru- cinci ani de la aderare pentru a incepe cu adevarat sa atraga bani europeni. “Talente” locale exista , sustine britanicul, dar si Radu Enache, cel care conduce de peste 20 de ani operatiunile din Romania ale gigantului American HP, al carui birou din Bucuresti a ajuns la peste 4.000 de angajati si va continua sa se dezvolte.

Totodata, Catalin Iorgulescu, managing director al firmei de BPO WNS, cu 400 de angajati in proiectul West Gate din Bucuresti, spera ca in urmatorii trei ani sa aduca biroul local la peste 1.000 de angajati care sa ofera servicii unor companii de calibru, listate pe bursele international, la un pret “competitiv”.

“Imi mentin parerea” spune omul de afaceri Liviu Tudor, unul dintre pesimistii sau poate realistii pietei imobiliare , care considera ca nu a fost depasita criza , astfel ca si firma pe care o conduce- Genesis Development- va continua sa dezvolte birouri doar cand va avea o cerere clara din partea unei companii, pentru ocuparea unei parti substantiale a spatiilor.


In schimb, grupul suedez Skanska, ridica un prim proiect in Romania- Green Court de pe bulevardul Barbu Vacarescu- mizand pe potentialul pietei pe termen mediu si lung.

www.octagon.com.ro  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu