Pagini

marți, 27 ianuarie 2015

Utilaje & Constructii: OCTAGON Contracting&Engineering- Totul pentru construcţii

Să evoluezi pe o piaţă din ce în ce mai incertă reprezintă o performanţă care nu este la îndemâna oricărei companii de construcţii. OCTAGON Contracting & Engineering, una dintre cele mai stabile companii de profil din România, a dovedit însă că se poate.

Pe parcursul celor 9 ani de activitate, compania a reușit să se impună drept una dintre cele mai puternice prezenţe în domeniul construcţiilor geotehnice și civile și să își păstreze această calitate, prin realizarea unor proiecte de anvergură atât la nivel naţional (Hermes Business Campus, Sky Tower, Blue House Olympia, Termocentrala cu Ciclu Combinat 867 MW OMV Petrom Brazi), cât și prin prezenţa pe plan internaţional, în Irak, Grecia, Bulgaria și Turcia.

În livrarea proiectelor și serviciilor de calitate marca OCTAGON au contribuit din plin experienţa dobândită în cei peste 20 de ani în domeniul construcţiilor și viziunea asupra managementului pe care Alexandros Ignatiadis, co-fondator și acţionar al companiei, le-a pus în joc. Domnia sa ne-a împărtășit câteva opinii legate de strategia din spatele companiei pe care o conduce, dar și despre starea industriei de construcţii din România.

Utilaje & Construcţii: De 25 de ani tot vorbim în România despre potenţialul industriei construcţiilor. Care ar fi punctele cheie care ar trebui atinse pentru a ne îndrepta către o piaţă bine așezată, cu un ritm de dezvoltare constant, care să nu mai depindă atât de mult de factorul politic și investiţiile publice?

Alexandros Ignatiadis- co-fondator si actionar OCTAGON
Alexandros Ignatiadis: Piaţa construcţiilor este influenţată și va depinde mereu de componenta politică, deoarece infrastructura este un apanaj al statului. Piaţa de construcţii nu operează în vid. Chiar dacă există abordări mai moderne, viziunea și concepţia infrastructurii aparţin statului. O problemă legată de evoluţia pieţei construcţiilor din România este cea referitoare la contestarea licitaţiilor. Din cauza faptului că toate derulările se prelungesc poate și de trei ori din cauza contestaţiilor, o licitaţie ajunge să aibă un ciclu de viaţă de 3 ani, în loc de 1 an. Mai mult decât atât, acest lucru împiedică și absorbţia fondurilor europene. Pentru a evita situaţiile de acest fel, Guvernul a publicat recent o hotărâre prin care contestarea unei licitaţii este condiţionată de garantarea unei sume de bani, mai exact de 1% din valoarea contractului. Pe de o parte această hotărâre este benefică, deoarece există un fond la contestaţia în cauză, iar numărul de contestaţii a scăzut semnificativ. Pe de altă parte, există numeroase firme de construcţii nemulţumite de această decizie, care invocă faptul că dreptul de a contesta este limitat de suma de bani care trebuie depusă, pe care doar firmele mari și-o pot permite. Pentru ca lucrurile să meargă într-o direcţie bună trebuie luate măsuri atât la nivel macro, adică la nivel politic, cât și la nivel micro, la ceea ce pot face constructorii.

Utilaje & Construcţii: Sunteţi unul dintre puţinii antreprenori din construcţii care realizează periodic analize detaliate ale pieţei autohtone. Care sunt în prezent problemele cu care se confruntă piaţa construcţiilor din România și care ar fi posibilele soluţii pentru remedierea acestora?

Hermes Business Campus- corp B
Alexandros Ignatiadis: Una din principalele probleme ale sectorului este lipsa de capitalizare. Majoritatea firmelor românești, dar și firmele străine care operează pe piaţa din România, în afară de cele care sunt sucursalele firmelor mari, sunt srl-uri. Această formă de organizare, care este mai simplă (obligaţii de raportare mai mici, tratament mai permisiv din partea băncilor și a instituţiilor financiare, etc.), reprezintă o problemă. O altă chestiune este reprezentată de numărul foarte mare de firme de construcţii, iar acest lucru se datorează faptului că nu există condiţii de intrare pe piaţă. Practic, oricine poate să își înfiinţeze o firmă de construcţii. În industrie nu există nici o reglementare în acest sens, lipsește o clasificare care se aplică în alte ţări și care în esenţă spune următorul lucru: ca să poţi participa la o lucrare de o anumită complexitate trebuie să îndepliniești anumite criterii (să ai un anumit număr de ingineri, să existe un departament de calitate, o anumită cifră de afaceri). O evaluare a firmelor de construcţii ar limita accesul la diverse lucrări publice și ar permite participarea firmelor cu adevărat performante, capabile să gestioneze proiecte de construcţii importante. Clasificarea ar duce de asemenea și la consolidare: în loc să avem 30.000 de firme de construcţii slabe, este de preferat să avem mai puţine, dar mai puternice, mai bine capitalizate și mai bine dotate din punct de vedere managerial sunt solicitate constructorilor este o altă problemă cu care se confruntă acest sector. Aceste garanţii bancare solicitate la semnarea contractului de finanţare trebuie păstrate încă doi ani după încheierea contractului, ceea ce înseamnă că sumele de bani respective rămâne blocate. În realitate, doar în 2% din cazuri este nevoie de utilizarea acestor garanţii, iar pentru acest procent mic de 2% se blochează anual 1 miliard de euro. Pentru a rezolva această problemă, am putea apela la bursa de valori. Suntem singura ţară din Europa care nu are nici o firmă de construcţii listată la bursă. De asemenea, statul român ar trebui să încurajeze fuziunile între companiile de construcţii și să le ofere niște bonificaţii, pentru a se putea lista la bursă. Totodată, ar putea fi creat un fond de garantare care să poate fi finanţat din industrie, și care poate să funcţioneze în paralel cu garanţiile bancare.

Utilaje & Construcţii: Octagon este una dintre cele mai solide companii de construcţii din România, care s-a dezvoltat constant, chiar și în condiţiile actuale ale pieţei. Cât de importantă a fost echipa în succesul companiei și cât de important este, în general, resursa umană bine pregătită în activitatea de construcţii?

PC Business Center- Sos. Bucuresti- Ploiesti
Alexandros Ignatiadis: În industria construcţiilor, oamenii reprezintă totul. Una dintre cheile succesului marilor companii din domeniu o reprezintă ideologia din spate, componenta valorică pe care echipa o respect și o păstrează, acea îmbinare de success între aspiraţiile organizaţiei și ale indivizilor care o reprezintă.

Utilaje & Construcţii: Care sunt măsurile care ar trebui luate pentru a crește gradul de profesionalizare al factorului uman în activitatea de construcţii în România?

Alexandros Ignatiadis: La ora actual există un grad destul de ridicat de profesionalizare al resurselor umane. În ceea ce privește categoria de muncitori, există loc de mai bine la capitolul educaţie tehnică. Personalul din România este foarte bine pregătit, dovadă stă faptul că firmele străine care operează aici utilizează personalul de aici din ţară, mai ales la nivel de management.

Utilaje & Construcţii: În ce proiecte este implicată compania în prezent? A existat în ultimii ani o fluctuaţie a ponderii proiectelor de infrastructură/construcţii industriale, rezidenţiale și non-rezidenţiale,în cifra de afaceri a companiei? Cum vedeţi evoluţia acestor segmente în 2015 și 2016?

Pasaj Subteran Piata Presei Libere

Alexandros Ignatiadis: La ora actuală, piaţa construcţiilor este caracterizată de volatilitate și de incertitudine, există doar o viziune pe termen scurt. În prezent, există o efervescenţă a domeniului privat, iar așteptările companiei Octagon pentru anul 2015 sunt legate de acest segment, în special pe cel al spaţiilor de birouri, unde suntem bine poziţionaţi. Lucrăm deja la proiectul Hermes Business Campus corp C- faza 2 și tocmai am finalizat cladirea de birouri PC Business Center, și suntem implicaţi în diferite calităţi (structură sau infrastructură) și în alte proiecte din București. Suntem conectaţi la sectorul de infrastructură unde operăm preponderent ca subantreprenori de geotehnice (piloţi foraţi, pereţi mulaţi, palplanșe). În 2014, estimativ, am realizat o cifră de afaceri de 14 milioane de euro, sub targetul pe care ni l-am propus iniţial, de 20 de milioane de euro. Pentru 2015 ne-am propus să realizăm o cifră de afaceri de 22 de milioane de euro. Ne dorim ca acest an să fie unul de consolidare financiară, în care să ne îmbunătăţim rezultatele financiare, să facem compania mai bancabilă și să realizăm acest lucru printr-o restructurare a activelor noastre.

OCTAGON CONTRACTING & ENGINEERING

Mai multe informatii aici

Telefon: 021.232.39.20

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu