Pagini

marți, 19 noiembrie 2013

Interviu Constructiv- Alexandros Ignatiadis: Octagon, consolidare pe doua continente

Fluctuatiile rezultatelor din ultimii ani ale Octagon Contracting & Engineering, companie de constructii civile si lucrari geotehnice, reflecta efortul pietei locale de constructii de a supravietui. O piata care abia acum pare ca isi revine, impulsionata fiind de recentele investitii in cladirile de birouri din zona Pipera. O piata sugrumata de putinele proiecte si multimea de compromisuri pe care companiile de profil sunt nevoite sa le adopte pentru a exista.  Alexandros Ignatiadis , actionar al companiei,a vorbit despre piata si proiectele Octagon intr-un interviu deschis, acordat revistei “Constructiv”.

Constructiv: Cum a reusit Octagon sa supravietuiasca?
Alexandros Ignatiadis: Nu am aplicat o reteta complicata, ci o regula esentiala in activitatea noastra: foarte multa munca. Iar aceasta regula ne-a ajutat sa ne mentinem pe linia de plutire, intr-o perioada dificila pentru piata constructiilor. Cei care au rezistat in aceasta perioada cu siguranta se vor bucura in viitor de un mediu de afaceri mai prielnic.

Constructiv: Anul 2013 pare mai bun decat anul trecut, avand doua proiecte mari de cladiri de birouri in Bucuresti.
Alexandros Ignatiadis: Da, lucram la proiectul Hermes Business Campus, in cadrul caruia am efectuat initial lucrarile geotehnice, iar in prezent ne aflam in etapa de constructie a structurii de rezistenta. Pentru acest obiectiv executam suprastructura primului corp de cladire, pe care am adjudecat-o in regim de subantrepriza de la firma Alpine Bau GmbH (din Austria). Valoarea lucrarilor executate de Octagon este de aproximativ trei milioane de euro. Cel mai recent contract obtinut este Green Court Bucharest, in cadrul caruia vom realiza lucrari geotehnice de structura si de infrastructura pentru corpul A si lucrari de infrastructura pentru corpul B. Proiectul de birouri este dezvoltat de grupul suedez Skanska. Proiectul va fi construit in concordanta cu principiile de dezvoltare sustenabila si urmeaza sa obtina certificare LEED. Valoarea lucrarilor adjudecate de Octagon este de aproximativ sapte milioane de euro.

Constructiv: Cum sunt termenele contractuale intr-o perioada in care constructorii se lupta pentru putinele proiecte existente pe piata?
Alexandros Ignatiadis: Fiind o piata a vanzatorului, in cazul nostru a dezvoltatorului, constructorii trebuie sa se adapteze conditiilor impuse de acestia. Danseaza cum li se canta. Preturile de executie sunt extrem de comprimate, iar aceasta situatie epuizeaza constructorii. Iar exigentele dezvoltatorilor nu scad.

Constructiv: Cum a fost concursul pentru proiectul dezvoltat de Skanska?
Alexandros Ignatiadis: Au participat cele mai bune 15 firme de profil din Bucuresti. Si dupa ce s-a facut o selectie care a avut in vedere protectia muncii, protectia subantreprenorilor, preturi minimale etc. cel care a reusit sa respire a castigat. Skanska este o firma corecta pe toate planurile, dar este o firma care vrea normal sa obtina si profit. In final a fost o competitie acerba pe care suntem mandri ca am castigat-o. Consideram proiectul o carte de vizita. Cu ajutorul acestuia speram ca am depasit problemele din anul trecut. In plus s-a maturizat si investitia din Irak unde avem deja o prezenta care a inceput sa prinda radacini.

Constructiv: Si contracte? Sau doar radacini?
Alexandros Ignatiadis: Si contracte, dar acolo contractele nu inseamna prea mult. Unde nu ai legislatie pentru aplicarea contractelor degeaba ai contracte. Poti sa ai contracte de zeci de sute de milioane. Problema e cat valoreaza aceste contracte si daca vor fi realizate vreodata, daca vor fi platite, etc.

Constructiv: Cum lucrati in acest mediu ostil?
Alexandros Ignatiadis: In cazul centralei electrice de 1.250 MGW pentru care am pornit lucrarile in 2012 si care trebuia finalizata in noiembrie anul acesta, lucrarile merg foarte lent. Ritmul de derulare nu are legatura cu finantarea, ci cu modul in care este administrat proiectul. In sase luni, respectiv 180 de zile, noi am lucrat 40 de zile. Ba nu era beton, fier, agregate, nu exista aprobarea de la laborator, din cauza sarbatorilor religioase etc. Dar am ajuns la un stadiu de modus vivendi, si am reusit sa construim in Irak o structura sustenabila chiar in conditiile acestea. Si, cu cat se va imbunatati economia, si noi vom avea experienta si vom putea filtra clientii.

Constructiv: Care e valoarea proiectelor din Irak?
Alexandros Ignatiadis: Valoarea cumulata a proiectelor este de trei milioane de euro. Lucram la centrala electrica Shat Al- Basra din Basra si la stadionul Al Zawraa din Bagdad, unde executam in principal lucrari geotehnice, Octagon avand deja mobilizate in zona utiliaje si personal.Dar valoarea e relativa, pentru ca desi sunt lucrari semnate, o parte din acestea nu se realizeaza, fie din cauza securitatii, a coruptiei fie din cauza faptului ca firmele care le castiga nu au experienta necesara pentru a le executa. In plus, asa cum spuneam, din cauza problemelor de legislatie, firmele care au contracte semnate nu au certitudinea ca acele contracte se vor realiza. Irakienii nu au foarte multa experienta in dezvoltarea proiectelor de constructie, pentru ca in ultimii ani nu s-au facut investitii serioase in constructii. Noi nu semnam contracte foarte mari, ci adjudecam doar parti din aceste contracte si dupa ce finalizam lucrarile prelungim intelegerea.

Constructiv: In contextul dat incurajati firmele sa se duca in Irak?
Alexandros Ignatiadis: Daca era usor, era piata deja aglomerata. Eu am deschis o sucursala pentru ca e dificil. In Arabia Saudita nu pot sa ma duc pentru ca e deja plina de competitori. Pietele unde exista loc pentru firme medii sunt acelea in care firmele mari nu sunt inca sau nu se duc din varii motive. Iar daca cineva are stomac si nervi sa mearga, ii recomand sa se duca. Avantajul nostru provine din prezenta noastra acolo, fata de alte firme care trimit consilieri.
  
Constructiv: Vizati si alte zone in afara de Irak?
Alexandros Ignatiadis: Nu avem resurse pentru asa ceva. Asa ca ne vom concentra toate resursele locale pe aceasta piata in care exista de lucru. Cu ajutorul dezvoltarii din Irak vom putea avea doua ancore, una in Europa si una in Orientul Mijlociu care ne vor sustine business-ul indiferent de fluctuatiile de pe unul din continente.

Constructiv: Cat reprezinta acum afacerea din Irak?
Alexandros Ignatiadis: La ora actuala afacerea reprezinta 20 - 25% din total. Dar daca contractul mentionat si deja semnat porneste pana la urma cu un ritm chiar irakian, peste un an s-ar putea sa fim chiar mai mari. Adica se pot realiza in Irak 20 de milioane de euro si aici 12 milioane.

Constructiv: Doriti sa faceti investitii in zona?
Alexandros Ignatiadis: Noi vrem sa investim un milion de dolari pentru achizitionarea de utilaje - macarale pe senile, utilaje de forat piloti pentru ca la ora actuala depindem de companiile locale.

Constructiv: Foarte multi dezvoltatori au inceput proiectele de birouri in Bucuresti, proiecte ce sustin piata de profil. Intrebarea este: de ce acum si de ce investitii in spatii de birouri?
Alexandros Ignatiadis:  Ati gasit intrebarea de pe buzele tuturor, intrebare al carei raspuns nu l-am gasit si sincer ma depaseste. Bineinteles ca sunt fericit ca acest boom din Pipera exista si ca avem de lucru, dar rationamentul de business din spatele lui imi scapa. Poate din perspectiva de dezvoltator lucrurile se vad altfel.

Constructiv: Se vad altfel poate si pentru ca preturile pentru constructie au scazut?
Alexandros Ignatiadis: Sunt atat de comprimate preturile de constructie ca mai jos de atat nu mai pot scadea. Dar nu e de ajuns. Trebuie sa ai clienti sau cerere. Chiar daca cladirile vor fi mai bune, mai eficiente, mai performante, acestea vor canibaliza celelalte proiecte existente. Nu exista o noua cerere, ci clienti vechi care se muta de la o cladire la alta. Totusi, este de remarcat ca, majoritatea investitorilor participa total sau partial cu finantare proprie, ceea ce ofera o putere de asteptare mai mare a viitorului client.

Constructiv: In general, cat a ajuns marja de profit in cazul constructiilor de birouri?
Alexandros Ignatiadis: In general nu pot sa comentez, dar din moment ce concuram cu anumiti constructori pentru aceleasi proiecte, si castigam, cred ca marja acestora e realmente intre trei si sapte procente.

Constructiv: Poate de aici vine momentul oportun?
Alexandros Ignatiadis: Cred ca vor exista cladiri goale in continuare. Dar cu siguranta dezvoltatorii au o perspectiva diferita, vad evolutia segmentului de birouri diferit, altfel nu ar investi in constructia acestor cladiri.

Constructiv: Care e sentimentul general cand va intalniti cu investitorii?
Alexandros Ignatiadis: Exista in continuare un cliseu vechi, perpetuat de investitori, faptul ca Romania are in continuare mult potential neexploatat.

Constructiv: Iar asteptarile impreuna cu contractele deja semnate de Octagon pentru anul 2013 ne arata ca...?

Alexandros Ignatiadis: Conjuctura anului trecut a fost destul de dificila, asa ca in 2013 fata de 2012 vom avea o crestere de 40%. In primele sase luni ale anului trecut nu am lucrat nimic, iar in ultimele am recuperat pierderile. In fiecare an Octagon trebuie sa factureze 10-12 milioane de euro, sub aceasta cifra suntem in pierdere.Si asta s-a intamplat anul trecut cand am avut 7,5 milioane de euro. Anul 2013 pare unul bun in care vom obtine minimum 12 milioane de euro si speram sa recuperam pierderile din anul trecut. 

Autor: Andreea Ceasar
Sursa: http://www.constructiv.ro/content/octagon-consolidare-pe-doua-continente

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu