Pagini

marți, 30 iunie 2015

Alexandros Ignatiadis: Cei 10 ani pe piata constructii au fost pentru OCTAGON ca o calatorie intr-un “montagne rousse” cu multa adrenalina

Industria constructiilor a trecut, in cei 10 ani de cand OCTAGON se afla in bransa, printr-un ciclu complet de "boom & bust" presarat cu cresteri spectaculoase in perioade foarte scurte de timp si falimente rasunatoare. Compania a beneficiat din plin de dezvoltarea rapid a sectorului, dar a resimtit puternic si efectele declinului economic. Astazi OCTAGON este in echilibru si are planuri ambitoase pentru urmatorul deceniu.  Alexandros Ignatiadis, CEO OCTAGON, a vorbit despre aceste planuri si a facut o radiografie a pietei constructiilor intr-un interviu acordat publicatiei "Business Review".

Alexandros Ignatiadis, CEO OCTAGON
Business Review: Ce au insemnat 10 ani de prezenta pe piata din Romania pentru Octagon?
Alexandros Ignatiadis:  Evolutia companiei OCTAGON nu poate fi privita decat in contextul pietei in care am operat in cei 10 ani. Din aceasta perspectiva, prezenta noastra a reprezentat o lupta permanenta intr-un mediu ostil, dominat de companii multinationale, practici corupte, interferenta politica si o criza acuta care a generat reducerea cifrei de afaceri din constructii cu aproximativ 40%. Daca am vrea sa rezumam toata aceasta perioada am putea spune ca a fost o calatorie intr-un “montagne rousse”, cu multa adrenalina si putini supravietuitori.

Business Review: Care au fost principalele realizari ale companiei in aceasta perioada?
Alexandros Ignatiadis: Doua realizari majore au fost consolidarea echipei de management si a resurselor umane, un factor decisiv pentru orice firma de constructii si crearea unui portofoliu de lucrari importante, in vederea asigurarii experientei necesare pentru pozitionarea pe piata. O alta mare realizare este castigarea increderii unor clienti importanti, companii blue chip locale si internationale.  Am reusit astfel sa dobandim reputatia de constructor de calitate, orientat pe livrarea proiectului in cele mai bune conditii si onorarea deplina a obligatiilor contractuale. O consecinta a acestui fapt este revenirea clientilor existenti, care ne contracteaza pentru proiecte noi.

Business Review: Cum considerati ca a evoluat mediul de afaceri in cei zece ani de prezenta pe piata din Romania?
Alexandros Ignatiadis: Putem spune ca mediul de afaceri s-a maturizat in ultimii 10 ani, prin cresterea volumului de investitii straine si aparitia unei clase de antreprenori autohtoni, independenti de mediul politic si de afacerile cu statul.  Totodata nu putem sa nu observam ca in ziua de azi exista o tendinta de a criminaliza intregul mediu de afaceri. Nu trece o zi in care sa nu vedem arestari, descinderi in sedii de firme si anuntarea dosarelor impotriva celor mai sonore nume in afaceri. Fara sa ma pronunt despre meritul acestor cazuri as vrea sa fac urmatoarele observatii:
1)      Amploarea fenomenului paralizeaza intreaga economie.
2)      Bancile nu indraznesc sa finanteze de teama ca reputatia le-ar putea fi afectata.
3)      Institutiile de stat sunt paralizate, nimeni nu semneaza nimic de teama persecutiei.
4)      Se otraveste intregul mediu economic prin generalizarea echivalentei dintre oamenii de afaceri si banditi.

Business Review: Cum considerati ca a evoluat domeniul in care activati, in toata aceasta perioada?
Alexandros Ignatiadis: In acesti 10 ani industria constructiilor a trecut printr-un ciclu complet de “boom and bust”: in prima parte (boom) au avut loc cresteri fulminante nesanatoase ale unor firme cu rol de pusculite de partid, coruptie necontrolata, investitii imobiliare nesustenabile, instabilitate legislativa, imixtiunea politica nociva, iar a doua parte (bust) a fost caracterizata de decapitalizarea firmelor autohtone, falimente in masa si reducerea numarului de firme la aproape jumatate. Concluzia este ca industria constructiilor este in genunchi in acest moment.

Business Review: Cum vedeti economia Romaniei acum, in 2015, comparativ cu anul 2005?
Alexandros Ignatiadis: Daca privim economia romaneasca in contextul sau european, putem spune ca astazi se afla intr-un loc mai bun comparativ cu 2005. Criza si colapsul masiv al economiilor din Sudul Europei, probeleme cu care s-au confruntat tari precum Grecia, Portugalia si Spania, sunt factori datorita carora perspectivele economice pentru Romania de azi sunt mai bune. La nivel macroeconomic, Romania are o situatie economica mai buna comparativ cu aceste tari.


Sky Tower- Calea Floreasca, Bucuresti
Business Review:  Care au fost cele mai importante proiecte in care v-ati implicat in cei 10 ani de prezenta pe piata din Romania?
Alexandros Ignatiadis:  Toate proiectele in care am fost si suntem implicati sunt importante, prin prisma profesionalismului si atentiei maxime pe care o acordam clientilor. OCTAGON este  “service contractor” nu “litigation contractor”.  Voi mentiona trei dintre ele care a avut o semnificatia aparte in evolutia noastra:
·         Lucrari de fundatii pentru cea mai inalta cladire din Romania: Sky Tower- Floreasca Park, proiect dezvoltat de Raiffeisen Evolution.
·         Realizarea in regim de subantrepriza generala a lucrarilor civile la central electrica de cogenerare cu ciclu combinat 867 MW, sub consortiul GE- Metka, beneficiarul fiind OMV- Petrom.
·         Constructia cladirilor B, C si A (in ordinea dezvoltarii lor) din cadrul complexului de birouri Hermes Business Campus, in calitate de antreprenor general pentru dezvoltatorul belgian Atenor Group.

Hermes Business Campus- Blvd. Dimitrie Pompeiu, Bucuresti

Business Review: In afara de piata din Romania, aveti proiecte si in Irak. Cand a inceput expansiunea in afara Romaniei si care a fost motivatia?
Alexandros Ignatiadis:  In perioada crizei si in contextul unui declin economic european, am hotarat sa cautam noi piete cu perspective de crestere si resurse financiare pentru finantarea lucrarilor de infrastructura.  Acest rationament ne-a condus in Irak in anul 2011. Din pacate, in ciuda unei analize economice corecte, situatia politica volatila in Orientul Mijlociu de astazi, a franat evolutia prevazuta. Reconsiderand politica noastra examinam serios expansiunea in piete mature ale Uniunii Europene, precum Franta, Belgia, Germania etc

Business Review: Cum vedeti compania Octagon peste 10 ani ca si dezvoltare? Dar economia locala?
Alexandros Ignatiadis: Dorim sa aducem compania OCTAGON in top 10 firme de constructii din Romania. Un alt plan este capitalizarea prin listarea companiei la Bursa de Valori Bucuresti. Ne dorim sa ne extindem si pe alte piete europene. Pe scurt, peste 10 ani ne dorim o companie de nota 10. In privinta viitorului economic al Romaniei, cum am mentionat mai sus, exista premize foarte bune  pentru cresterea Romaniei  in cadrul Uniunii Europene, daca reusim decuplarea economiei de imixtiuni politice directe, daca reusim sa atingem stabilitate legislativa si politica, si nu in ultimul rand o justitie independenta si profesionista.

Octagon Contracting & Engineering
Mai multe informatii aici


Un comentariu:

  1. Voi recomanda oricărei persoane care caută un împrumut de afaceri domnului Benjamin care m-a ajutat cu un împrumut de patru milioane USD pentru a-mi începe afacerea și a fost rapid. La obținerea unui împrumut de la ei, a fost surprinzător cât de ușor au fost să lucreze. Procesul a fost rapid și sigur. A fost cu siguranță o experiență pozitivă. Evitați escrocii aici și contactați-l pe domnul Benjamin On. 247officedept@gmail.com. WhatsApp ... + 19893943740. dacă sunteți în căutarea unui împrumut de afaceri.

    RăspundețiȘtergere